M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

S trpaslíky do Babiččina údolí

2. 4. 2010 – pátek

V předem domluvený čas jsme se společně sešli, probrali jsme přibližný plán a domluvili nezbytné věci ohledně cesty a vyrazili jsme k našemu cíli.
Cesta probíhala v poklidu a s několika potřebnými zastávkami jsme zdárně dorazili k cíli - Jiráskově chatě v Dobrošově. Po příjezdu jsme se ubytovali a povečeřeli jsme. Poté jsme si společně zazpívali pár písniček při kytaře a zalehli jsme do hajan plni očekávání dalších zážitků.

3. 4. 2010 – sobota

Vzhledem k předpovědi počasí jsme se dnes dohodli ke změně programu, tedy k jeho „přerovnání”. Zaměnili jsme dnešní odpolední program se zítřejším dopoledním.
Jako první jsme po snídani vyrazili na výšlap rozhledny, která je součástí chaty. Odtud se nám vyskytl nádherný výhled na okolní krajinu, která sice trošičku schovávala pod mraky a hlavně ještě pod sněhem, ale i tak to byl nádherný výhled.
Když jsme se vynadívali, tak jsme vyrazili jsme tedy k prvnímu cíli - pevnosti Dobrošov. K pevnosti jsme dorazili o něco dříve, tak jsme si krátili dlouhou chvíli třeba probíháním mezi sloupy a podobně.
V pevnosti nás přivítali jako první výpravu v roce 2010. Průvodce nám povyprávěl o historii pevnosti a celého opevnění. Po krátkém seznámení s historií jsme se již vydali do útrob pevnosti. Zde jsme si prohlédli ukázky z výzbroje a vybavení, také jsme mohli vidět zástupce stálých obyvatel pevnosti - netopýra.
Prohlídku pevnosti jsme zakončili ve srubu Můstek, který je z doby německé okupace značně poškozen. Bylo nám vysvětleno, že si na něm německá armáda zkoušela nový druh protibetonových střel - Röchling. Nicméně srub vydržel i tento nápor a stojí dodnes.
Po prohlídce jsme si zajeli na oběd do naší chaty. Po obědě jsme vyrazili do Babiččina údolí.
Jako první v Babiččině údolí jsme navštívili zámek v Ratibořicích. Tady jsme viděli ukázky modrotisku, zdobení kraslic a podobně. Samozřejmě také interiéry zámku. Po jeho prohlídce jsme vyrazili ke mlýnu, mandlu, Starému bělidlu a Viktorčině splavu. Prohlédnout jsme si mohli jen mlýn a splav, neboť Staré bělidlo i mandl již měli po zavírací době (Zavírali v 1500 hodin). Děti se také projeli na konících.
Po procházce v údolí jsme vyrazili zpět do chaty, kde jsme si dali večeři a opět jsme si zazpívali. Po zpěvu a hygieně jsme se uložili k zaslouženému spánku.

4. 4. 2010 - neděle

Po snídani a opětovném výstupu na rozhlednu jsme vyrazili do nedalekého města Náchoda, kde jsme se vydali na prohlídku místního zámku. Vzhledem k velikonočnímu času nás provedla průvodkyně speciální velikonoční prohlídkou. Sice jsme se nedozvěděli nic o Náchodském zámku, ale zato nám slečna průvodkyně objasnila spoustu zajímavostí, které se týkají velikonoc.
Po prohlídce zámku jsme se vydali na náměstí, kde jsme si dali oběd v jedné z místních restaurací. Po obědě jsme se zajeli do místní části Běloves, kd se nacházely lázně. Z těchto lázní zde zůstal jen nehezky vypadající chátrající objekt, který má do lázní opravdu daleko. Někteří se prošli po okolních lesích, nějteří vystoupali až k nedalekému pěchotnímu srubu Březinka.
Přiblížil se čas naší exkurze do náchodského pivovaru Primátor a tak jsme se přesunuli k jeho bráně. Museli jsme chvíli počkat na další skupinu lidí, kteří měli také objednanou exkurzi, ale dočkali jsme se. Paní nás provedla pivovarem, ukázala nám místa, kde vznikají jejich produkty - různé druhy piv. Mohli jsme si tak prohlédnout plnící linku, varnu, místa, kde pivo kvasí i místo, kde „leží”. Nakonec jsme si prohlédli plnící linku.
Po prohlídce pivovaru jsme se přesunuli zpět na chatu, kde jsme si dali večeři a opět jsme si trošku zazpívali.

5. 5. 2010 - pondělí

Po nezbytném vymrskání něžnější části výpravy, jsme posnídali a vydali jsme se k poslednímu cíli naší expedice - Pevnosti Josefov u Jarošova. V pevnosti na nás čekal průvodce, který nešetřil černým humorem. Všichni jsme při vstupu „vyfasovali” každý svou lucernu se svíčkou a vyrazili jsme do podzemních prostor pevnosti. Povolený počet strát na životech je prý 10% a sponzor muzea je krematorium Jaroměř.
Po marném hledání rozumné restaurace a vzhledem k tomu, že vetšina dětí v autech usnula, jsme se vydali na cestu domů. Ještě napadlo jednoho z členů expedice navštívit obec Třebechovice, kde se nachází muzeum betlémů. Nápad byl uskutečněn a tak jsme navštívili i toto muzeum.
Nakonec jsme si přece jen dali opožděný oběd a to v motorestu Loučka, kde jsme nejen poobědvali, ale také nakoupili olomouckou specialitu - Olomoucké sirečky. Pak už jsme se rozjeli k domovům.

Závěr:

Ještě něco závěrem. Počasí nám tentokráte opět celkem vyšlo. Předpověď byla horší než skutečnost. Při příjezdu nás trošku překvapilo množství sněhu, který tady byl snad všude. Ovšem během dalšího dne prakticky zmizel. V sobotu i v neděli jsme nám hodně svítilo sluníčko a v pondělí nám trošičku sprchlo. Domů jsme dorazili sice unavení, ale plni nových zážitků. Už se těšíme na další výlet.

Fotografie:

Opět jsem vybral více fotek. Takže pokud máte zájem je vidět, tak se mrkněte sem:

Fotogalerie

Turistický výlet
„S trpaslíky do Babiččina údolí”

2. – 5. 4. 2010

Program:

2. 4. 2010 – pátek

  • Odjezd 1500 hod ze Všetul od bývalé radnice, odkud vyrazíme přes Přerov, Olomouc, Svitavy k Náchodu do malé obce Dobrošov, u které se nachází Jiráskova chata, kde budeme ubytováni.
  • Cesta by měla trvat cca 3,5 hodiny, tedy po příjezdu se ubytujeme a navečeříme se v místní restauraci.
  • Poté by jsme si mohli společně zazpívat, případně zahrát nějaké hry.

3. 4. 2010 – sobota

  • Ráno by jsme se přesunuli k Pevnosti Dobrošov, kde si prolédneme muzeum vojenského opevnění z II. Světové války.
  • Poté by jsme se přesunuli do nedalekého města Náchod. Zde by jsme si mohli dát oběd a poté navštívit místní zámek.
  • Po prohlídce zámku si můžeme prohlédnout město.
  • Navečer se přesuneme do místa našeho ubytování a bude následovat obvyklý večerní program.

4. 4. 2010 – velikonoční neděle

  • Ráno po snídani se vydáme do Ratibořic, kde navštívíme zámek.
  • Po prohlídce si uděláme procházku romantickým údolím říčky Úpy mezi Českou Skalicí a Havlovicemi, jež se také nazývá „Babiččino údolí”. Údolím vede naučná stezka, mimo jiné hospodářský dvůr, Viktorčin splav, Staré Bělidlo, Bílý a Černý most, atd.
  • Oběd si můžeme dát v Panském hostinci, který je nedaleko zámku.
  • Po obědě se přesuneme do města Náchod, kde navštívíme místní pivovar. Tady nás zasvětí do tajemství výorby piva Primátor, který zde vyrábí.
  • Večer se sejdeme na ubytovně a společně si jako obvykle pokecáme, případně zazpíváme.

5. 4. 2010 – velikonoční pondělí

  • Po snídani a naložení věcí vyrazíme do nedalekého města Jaroměř, v jehož místní části Josefově se nachází Vojenská pevnost Josefov vystavěná v letech 1780-89, která byla později přestavěna na vězení. Nyní se v ní nachází První vojensko-historické muzeum M. Frosta.
  • Po návštěvě muzea si projdeme přilehlou památkovou rezervaci s bývalým vojenským kostelem. Můžeme také navštívit podzemní chodby.
  • Poté se naobědváme v některé z místních restaurací.
  • Po obědě nás bude čekat již jen cesta domů.
Doprava :
  • Vlastními auty (cesta tam asi 220km, celkem najezdíme asi 500km)
Ubytování :
  • Jiráskova chata Dobrošov
    - Turistická chata s rozhlednou.
    - Pokoje 2 - 10 lůžek (10-ti lůžko na patro)
    - Společné sprchy a záchody
Stravování :
  • Večeře a snídaně vlastní - v objektu se nachází restaurace
  • Obědy dle plánu po cestě
Cena zájezdu :
  • Dospělí i děti na lůžku - 600 Kč (3 x 200 Kč)
  • Děti bez nároku na lůžko a stravu zdarma
Poplatky :
  • Pevnost Dobrošov:
    - Dospělí 60,- Kč
    - Školáci Studenti 30,- Kč
    - Důchodci 30,- Kč
  • Zámek Náchod – 80 – 120,- Kč na osobu
  • Exkurze do pivovaru: 60,- Kč/osobu
  • Zámek Ratibořice: 50,- plné * 25,- snížené.
    Mlýn a Staré Bělidlo: 10,- plné * 5,- snížené
    Mandl: 5,- Kč
  • Vojensko – historické muzeum Josefov
    - dospělí: 40,- Kč
    - děti: 20,- Kč
    - děti do 6-ti let zdarma
  • Městské muzeum Jaroměř
    - dospělí: 50,- Kč
    - děti: 25,- Kč
  • Podrobnější informace
Přihlášky :
  • Přihlášku na akci je nutno podat nejpozději do 19. 3. 2010 u p. Koumara
    a to buď na e-mail:mkoumar@centrum.cz nebo na mob.: 724 794 005
!!!!! Změny programu si vyhrazují trpaslíci !!!!!
Kategorie:
 
 
by R & T