M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

Markéta

Markéta - 13. července

Svátek mají Markéta, Jindřich

Základem tohoto jména je latinské slovo Margarita, jež znamená "Perla". Kořeny jsou však ještě starší a sahají až ke staroindickému označení tohoto krásného daru moře, k mandžarí. Markéta nebo také Markyta je velice rozšířena po celém světě. V Německu, Holandsku s Švédsku jí říkají Margarete nebo Margareta, v Dánsku Margarethe, ve Francii Marguerite, v Anglii Margaret a Margery, v Itálii Margherita a v polsku Małgorzata.

Světicí dnešního dne je Markéta z Antiochie. Narodila se ve 3. století v Antiochii (Sírie). Patří ke 14 pomocníkům v nouzi a je vedle Barbory a Kateřiny jednou ze tří Virgines Capitales ("svaté Tři panny"). Ke křesťanství ji přivedla její kojná. Markétin otec však zjistil, že dcera vyznává jiné náboženství než jeho rodina a bez váhání ji udal u místodržícího Olybria. Nastala však pikantní situace : vysoký úředník byl zcela omámen dívčinou krásou a nabídl jí manželství. Markéta, která se zasvětila Kristu, mu odvážně opověděla: "Smíš snad žádat, abych se vzdala nebe a zvolila místo toho prach země?" Co následovalo, může každý snadno uhodnout: Olybrius dal Markétu pálit pochodněmi, pověsit za vlasy a bičovat. Po celé zemi se roznesly legendy, jaké zázraky mladá dívka v žaláři koná. Zjevil se jí prý třeba v noci drak a chtěl ji pohltit. Dívka jej však přežehnala křížem a bestie ihned zmizela. Mezi lidem se začal šířit neklid a někteří se nechávali hned pokřtít. Olybridus raději nařídil, aby mladou křesťanku sťali. Popravu vykonal kat na náměstí, stalo se tak roku 305. Markétin kult se však šířil nezadržitelně dál a za svou patronku si ji zvolili sedláci, panny, kojné, rodičky a manželky.

Ve středověku byl Markétin den důležitým pro předpověď počasí. Platilo to však pro datum 20. července, kdy se dodnes slaví ve světovém kalendáři. Když bylo počasí předtím dobré, začínaly v ten den žně.
Zdroj : Václav Remeš - Po kom se jmenujeme?

Kategorie:
 
 
by R & T