M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

S trpaslíky do Toulovcových maštalí

7. 4. 2007 – sobota

Tentokráte se ve stanovený čas sešlo celkem osm dospělých a jeden trpaslík. Jelikož už jsme další cestující nečekali tak jsme se vydali na cestu. Cesta probíhala celkem hladce, pouze s jednou zastávkou. Dokonce jsme téměř ani nebloudili a tak jsme těsně po poledni dorazili do Proseče. Do hotelu jsme si dali věci a vyrazili jsme něco pojíst do jedné z místních restaurací.

Nasyceni jsme se vydali na plnění plánu. Plánovaná prohlídka muzea dýmek se bohužel k velkému zklamání nekonala, neboť muzeum se nachází v rekonstrukci a tak jsme se vydali na další část a tou byla návštěva zříceniny hradu Košumberk.
Hrad se nachází v malebném městečku Luže. Při jeho prohlídce se nám prostírá nádherný výhled na okolní krajinu. Po jeho prohlédnutí jsme se rozdělili na dvě skupiny. První se vydala na zpáteční cestu pěšky druhá se zastávkou v Lužích autem. Obě skupiny dorazili zpět téměř současně.
A tak jsme společně povečeřeli a sdělili si poznatky ze svých cest.
Večer jsme si již tradičně sedli, něco málo zazpívali a hlavně jsme si dobře popovídali. A jelikož se připozdívalo, tak jsme se odebrali do hajan.

8. 4. 2007 – neděle

Ráno jsme se opět rozdělili na dvě skupiny. Jedna malá skupinka vyrazila na kolech projet alespoň část z bohaté nabídky cyklistických tras, které tento kout naší republiky nabízí a druhá dle plánu vyrazila směr Toulovcova rozhledna.
Jelikož jsme se vydali ráno celkem brzy, tak na Toulovcově rozhledně bohužel bylo ještě zavřeno. Tak jsme tedy pokračovali dále. Auta jsme zastavili na parkovišti a vydali jsme se na procházku směr Toulovcovy maštale. Cesta nám celkem rychle ubíhala a my jsme po ní mohli sledovat okolní nádhernou přírodu, ve které se nacházela spousta pískovcových útvarů. Zdárně jsme dorazili až k Toulovcovým maštalím.
Tady jsme si trošku vydechli a strávili nějaký čas prohlídkou okruhu, který nás provedl maštalemi. Poté jsme se opět vydali na cestu. Cestou jsme měli štěstí, neboť se nám povedlo potkat druhou skupinku, která jezdila po okolí na kolech. Už se blížil oběd a tak jsme se vrátili zpět k autům, kde jsme trošku popapali a pokračovali jsme v cestě do Nových Hradů, kde nás čekala prohlídka krásného zámku, kterému se snad říká „České Versailles”. Po prohlídce zámku jsme se vydali na poslední výlet a to na rozhlednu Terezka. Toto sice bylo mimo původní plán, ale v podstatě to sloužilo jako náhrada za Toulovcovu rozhlednu. Tady jsme vystoupali až nahoru a opět jsme mohli obdivovat krásy okolí. Také jsme dnes již podruhé potkali cyklistickou skupinku. Největšího výkonu dosáhla naše Marinka (2,5 roku), která vyšlapala nahoru i dolů všech 112 schodů, které vedly na vrchol rozhledny.
Poté nás již čekala pouze večeře a obvyklé zpívání a povídání.

9. 4. 2007 – pondělí

Poté, co jsme si nabalili věci, jsme se vydali za naším posledním cílem a to zámkem v Litomyšli. Po příjezdu do Litomyšle jsme si nejprve prohlédli klášterní zahrady a pak jsme se vydali na prohlídku místního zámku. Jednou z mnoha zajímavostí tohoto zámku je jeho vnější výzdoba. Praví se, že tam nejsou dva stejné obrázky. Jedinou výjimkou jsou tři stejné klíče, z nichž každý se nachází na jednom nádvoří. Kdo prý je najde a bude si něco přát, tak se mu to splní. Má to však jeden háček, na to nejmenší nádvoří, kde se nachází jeden z klíčů není návštěvníkům povolen vstup, takže možnost splněného přání je spíše teoretická. Vedle zmíněného zámku se nachází také bývalý pivovar, ve kterém se narodil Bedřich Smetana.
Po prohlídce jsme se pak již rozloučili a vyrazili jsme na cestu domů.

Závěr:

Co říci závěrem? Nic než že nám počasí jakš takš přálo. Sice bylo chladno a foukal vítr, ale nepršelo a to bylo dobře. Opět jsme probádali další kousek naší vlasti a musím říct, že velmi krásný kousek. Můžeme všem vřele doporučit k návštěvě. Kvalita ubytování odpovídala uvedené ceně, stravovaní jsme nezkoušeli, neboť jsme nekuřáci a v hotelu chyběla místnost bez kouření. Zvolili jsme tedy konkurenci na proti - Na lékárně a byli jsme spokojeni.

Fotografie:

Opět jsem vybral více fotek. Takže pokud máte zájem je vidět, tak se mrkněte sem:

Fotogalerie

Turistický výlet
„S trpaslíky do Toulovcových maštalí”

7. – 9. 4. 2007

Program:

7. 4. 2007 – sobota

  • Odjezd 9:00 hod u bývalého cukrovaru
  • Jak dojedeme, tak dojedeme, do oběda bychom se měli dostat do Proseče, kde bychom popapali a následně navštívili zdejší muzeum, kde je umístěna mimo jiné expozice dýmek. Případně bychom se mohli zajet podívat na zříceninu hradu Košumberk (cca 12 km.), dle aktuálních podmínek a chuti.
  • Večeře bude v penzionu. Po večeři, pokud bude nálada, si můžeme sednout na nějakém pokoji a třeba si zazpívat, popovídat a případně něco zahrát s našimi trpaslíky.

8. 4. 2007 – neděle velikonoční

  • Ráno, po snídani bychom mohli vyrazit na Toulovcovu rozhlednu.
  • Poté, co se dostatečně vynadíváme, tedy pokud nám to počasí dovolí, na okolí, se přesuneme do Jarošova naobědvat a po obědě bychom si prošli část přírodní rezervace Maštale .
  • Večeře bude opět v penzionu a po večeři, pokud bude nálada, si můžeme opět sednout, stejně, jako předešlý večer, případně se ještě popocházet po okolí.

9. 4. 2007 – pondělí velikonoční

  • Po snídani a obvyklé předávce ubytování se přesuneme do Litomyšle, kde navštívíme státnízámek Litomyšl, ve kterém se nachází i obrovský lustr vyrobený původně pro Formanův film Amadeus.
  • Po obědě bychom se mohli popocházet po Litomyšli a postupně se vydat na cestu k domovu.
Ubytování :
  • Hotel Hornička Proseč u Skutče
    (3 lůžkové pokoje, koupelna a WC jsou společné na patře)
Doprava :
  • Vlastními auty (cesta tam asi 150km, celkem najezdíme asi 400km)
Stravování :
  • V hotelu výběrem z jídelního lístku, zbytek dle vlastního uvážení
Cena zájezdu :
  • Dospělí 260 Kč (2 x 130 Kč /noc)
  • Děti bez nároku na lůžko a stravu zdarma
Poplatky :
  • Hrad Košumberk20,- Kč/ 6,- Kč
  • Muzeum Proseč 20,- Kč/ 10,- Kč
  • Toulovcova rozhledna 20,- Kč/ 5,- Kč
Přihlášky :
  • Přihlášku na akci je nutno podat nejpozději do10. 3. 2007
    u p. Koumara (Mob.: 724 794 005)
!!!!! Změny programu si vyhrazují trpaslíci !!!!!
Kategorie:
 
 
by R & T