M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

Šumava 2005

Na tento zájezd se přihlásilo celkem 45 účastníků. Autobus nás postupně naložil na jednotlivých stanovištích a vydal se s námi na cestu směr naše první zastavení - Český Krumlov.

Do Českého Krumlova jsme dorazili podle plánu a vyrazili jsme na obhlídku města. Prohlédli jsme si zde zámek i historickou část. Také jsme se zašli podívat k známému divadlu s otočným hledištěm, které se nachází v zámecké zahradě. Po prohlídce města jsme se sešli u autobusu, aby jsme mohli pokračovat v cestě k místu našeho ubytování v Horní Vltavici. Tady na nás již čekali s připravenou večeří , po které jsme se šli ubytovat. Večer jsme podeděi u kytary a postupně jsme se odebrali do postelí.

V pátek ráno jsme odjeli do Nové Pece, odkud jsme se vydali podle plánu na výšlap směr Plešné jezero a nejvyšší vrch Šumavy na české straně - Plechý. Cestou k Plešnému jezeru jsme prošli kamenným mořem. Od jezera jsme se vydali směrem k žulovému pomníku spisovatele a básníka Adalberta Stiftera a dále na nejvyšší hraniční vrchol české části Šumavy Plechý. Odtud jsem si ještě mimo plán zašli k Trojmezí, kde se setkávají hranice České republiky, Rakouska a Německa. Pak jsme již pokračovali po červené směrem hraniční přechod a odtud pak zpátky k autobusu.

V sobotu ráno jsme oproti plánu vyrazili k jinému výchozímu bodu a to k hradlovému mostu v Rechlích. Odtud jsme se podél části plavebního kanálu dostali do Antýglu, kde jsme se napojili na původně plánovanou trasu povodím říčky Vydry. Cestou jsme navštívili Turnerovu chatu a postupně jsme dorazili do Čeňkovy pily, kde jsme si prohlédli expozice hydroenergetiky na Šumavě a také soutok řeky Vydry s řekou Křemelnou, ze kterých dále pokračuje řeka Otava. Cestou zpět jsme se ještě zastavili prohlédnout si Jezerní salť a Jezírko u Borové Lady.

V neděli ráno jsme po předání ubytovny vyrazili do města Husitů - Tábora. Tady jsme si prohlédli historické památky - kostel, muzeum zbytky opevnění a jiné, každá podle svého uvážení a času. V předem domluvených 15 hodin jsme se všichni sešli u autobusu a odjeli k domovu.

Závěr :
-------
Počasí jako obvykle k nám bylo přívětivé, ubytování a jídlo bylo většinou hodnoceno na výbornou. Opět jsme strávili krásné čtyři dny v jednom z nádherných koutů naší vlasti - Šumavě.

Fotogalerie

Šumava 2005

16. - 19. 6. 2005

Šumava zaujímá celistvý, více než 100km dlouhý pás při hranici České republiky s Rakouskem a SRN. Má statut biosférické rezervace UNESKO. Společně s Bavorským lesem tvoří Šumava jeden z nejrozsáhlejších lesních komplexů střední Evropy, který pro neporušenost přírody bývá často nazýván Zelenou střechou Evropy. Přitahuje malebností vrcholů a náhorních plošin, táhlými svahy, hlubokými lesy, krásou ledovcových jezer i rozsáhlými slatěmi. Pohoří patří k nejstarším u nás a tvoří je ruly, žuly, granulit, svory a jiné horniny. Nejvyšším vrcholem je Grosser Arber(Velký Javor 1 457 m n.m., ve SRN), v české části Plechý (1 378 m n.m.). Podnebí je poměrně chladné s větším množstvím srážek.

Program:

16. 6. 2005 (čtvrtek)

  • V 7:00 hod. odjezd z Holešova (zastávky: SPŠ, int.A, Tovární – bazén, nádraží a Dukelská ) směrem na Brno, Humpolec, Pelhřimov, Jindřichův Hradec, Třeboň, České Budějovice do Českého Krumlova. Toto město, jehož dominantou je hrad a zámek tvořící druhý největší komplex po Pražském hradu, a které je od r. 1992 v seznamu UNESCO, bude cílem našeho programu na první den. Zde volíme individuální přístup. Na prohlídku města, zámku, některého z četných muzeí i oběd plánujeme asi pětihodinovou přestávku (od 12:00 hod. do 17:00 hod.), po které nás čeká necelé půldruhé hodiny cesty do Horní Vltavice, místa našeho ubytování.
  • Zastávky na oddech a občerstvení v průběhu cesty si operativně zvolíme podle potřeby a možností. Po ubytování a večeři se asi v 20:00 hod. krátce sejdeme k upřesnění programu na další den, zbytek večera proběhne dle tradičního scénáře (společenské posezení, sport. vyžití, odpočinek atp. Bude se opakovat i v následující dny zájezdu).

17. 6. 2005 (pátek)

  • V 8:30 hod. ojedeme autobusem do Nové Pece (v horní části Lipenské přehrady), kde začíná naše první trasa Národním parkem Šumava. Začneme na modré značce proti proudu Jezerního potoka. Asi po 2,5km odbočíme vlevo a po lesní cestě kolem Koňského potoka dojdeme až na Rossbach, kde tento potok podtéká malým viaduktem Schwarzenberský kanál (největší šumavská technická památka, která složila na plavení polenového dřeva z nedostupných částí Šumavy do Vídně). Zde odbočíme z modré na zelenou a pokračujeme na Říjiště (možnost občerstvení) a až projdeme přes 6 ha velké Kamenné moře, dostaneme se na hráz Plešného jezera (ledovcové jezero o ploše 7,5 ha), nad kterým se tyčí 260m vysoká skalní stěna. Od hráze budeme vystupovat po žluté náročnou stezkou k žulovému pomníku spisovatele a básníka Adalberta Stiftera s vyhlídkou (1 311 m) a dále na nejvyšší hraniční vrchol české části Šumavy Plechý (1 378,3 m n.m., extrémní horské klimatické podmínky – průměrná roční teplota 3°C, bohužel bez výhledu), kde uhneme vlevo klesáním po červené na hraniční přechod a odtud po modré a zelené do výchozího bodu v Nové Peci.
  • Délka trasy je asi 18 km, dá se ujít za 6 hodin, převýšení činí 640 m. Stravu na túru je třeba vzít si sebou, další podmínkou účasti je dobrá výstroj a obuv. V oblasti Nové Pece je možné volit další méně náročné trasy pro individuální procházky. Odjezd z místa plánujeme kolem 16:30 hod.

18. 6. 2005 (sobota)

  • V 8:30 hod. vyjedeme do oblasti přírodní památky kolem části toku Vydry, jejíž řečiště je balvanité, s četnými slapy a kaskádami, v některých balvanech uvidíme výtvory zvané "obří hrnce", na svazích údolí jsou skalní útvary zvané "hrádky". Po cestě zastavíme k prohlídce rozsáhlého rašeliniště Jezerní slať, po které nás autobus vyloží v Horské Kvildě (osada, kde se ve středověku rýžovalo zlato), kde po modré značce kolem Hamerského potoka začíná naše druhá, tentokrát lehká, ale o to zajímavější túra. Asi po 5 km sejdeme z modré v Antýglu (v 16.stol. královský dvorec, v 18. stol. tu byla sklárna) na zelenou naučnou stezku Povydřím. Ta končí na Čeňkově pile, kde můžeme navštívit expozici hydroenergetiky na Šumavě.
  • Délka trasy asi 12km. Je zde možnost stravování v průběhu cesty, prochází se kolem několika rekreačních zařízení. Odjezd do místa ubytování opět kolem 16:30 hod.

19. 6. 2005 (neděle)

  • Nejpozději do 9:00 hod. předáme prostory ubytování a odjedeme směrem k domovu. Tento den završíme návštěvou města Tábor, které opět nabízí spousty krásných historicky cenných objektů. Doporučujeme značenou okružní prohlídkovou trasu městem. Zde se také naobědváme a nejpozději v 15:00 hod. vyrazíme k Holešovu.
  • Předpokládaný návrat bude asi ve 19:30 hod.
Ubytování :
Stravování :
  • snídaně a večeře v hotelu (v ceně zájezdu)
  • obědy z vlastních zdrojů, případně v místních restauracích
Doprava :
  • Autobus ČSAD
Cena zájezdu :
  • Člen oddílu turistiky - 1300,-- Kč

    (dítě od 3 do 10 let - 1000,-- Kč)
  • Ostatní - 1600,-- Kč

    (dítě od 3 do 10 let - 1300,-- Kč)
  • Storno poplatek je stanoven na 1050,- Kč
Přihlášky :
  • Termín podání závazné přihlášky s uhrazením poplatku

    je do 31. 5. 2005

    (zápis do seznamu až při předání peněz !!!)
  • Přihlášky u p. Koumara osobně nebo na
    tel. č. : 685 475 (573 324 475)
Poznámka :
  • Vstupné do zámku v Českém Krumlově činí 100,-Kč.
Výbor oddílu turistiky si vyhrazuje právo změn !

Případné další informace získáte u p. Koumara

osobně nebo na tel. č.: 685 475, resp. 573 324 475, mobil: 732 749 525
Kategorie:
 
 
by R & T