M+M+M+M Koumarovi Vítejte nám přátelé!
 

Vysoké Tatry 2005

8. - 11. 9. 2005
*****
Naše cesta začala jako obvykle u bran školy a pokračovala po obvyklých zastávkách, kde postupně nasedli všichni účastníci našeho zájezdu a nic již nebránilo vydat se vstříc novým zážitkům. Do naší první plánované zastávky v aquaparku Tatralandia jsme dorazili po krátké nákupní zastávce na salaši před Ružomberokom, kde jsme si nakoupili výborné ovčí sýry. Po zakoupení a rozdání lístků se většina účastníků odebrala užívat si atrakcí aquapqrku a ti, kteří nechtěli jít na atrakce šli prozkoumávat okolí.

V dohodnutý čas jsme se všichni sešli u autobusu a odcestovali jsme do cíle naší cesty - městečka Ždiar, kde na nás již čekali s připravenou večeří. Po večeři jsme se ubytovali a postupně jsme se odebrali k odpočinku.

Druhý den ráno jsme se probudili do krásného slunečného dne a tak jsme po snídani vyrazili do Starého Smokovce, kde byl výchozí bod našich cest. Společně jsme se ještě vyvezli lanovkou na Hrebienok a odtud jsme se vydali každý svou cestou podle svých sil. Zpět k autobusu jsme dorazili všichni ve zdraví a bez úrazů a tak jsme mohli odjet zpět do penzionu.

Třetí den ráno sice bylo mírně pod mrakem, ale i tak jsme s dobrou náladou vyrazili na naše další cesty. Většina účastníků tento den zvolila lehčí trasu z Kežmarské Biele vody na Brnčálku a zpět.

Poslední den jsme po předání ubytovny vyrazili k domovu. Tentokráte už nám počasí tak nepřálo, takže jsme se dohodli na změně plánu a zastavili se cestou pouze na oběd a opět na ovčí sýr. V Holešově nás vítalo celkem nepříznivé počasí, naštěstí většina účastníků stihla vysednout ještě zasucha.

Závěr:
=====
Počasí bylo opět velmi příznivé kromě posledního dne. Naskytli se nám nádherné výhledy na hřebeny Tater. Ubytování bylo velmi pěkné, jídlo velmi dobré a patří tak poslat dík majitelům a personálu, kteří se o nás vzorně starali.

Fotogalerie


Vysoké Tatry 2005

8. - 11. 9. 2005

Program:

8. 9. 2005 (čtvrtek)

  • V 7:00 hod. odjezd z Holešova (zastávky: SPŠ, int.A, Tovární – bazén, nádraží a Dukelská ) Bystřici pod Hostýnem, Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm, Makov, kde překročíme státní hranici. Dále pak přes Žilinu, Martin, Ružomberok do naší první zastávky - Aquaparku Tatralandia v Liptovském Mikuláši.
  • Zde strávíme příjemné chvíle v termálních koupelích a na atrakcích, které nabízí tamní aquapark Tatralandia (20 tobogánů a vodních skluzavek, 9 bazénů s různými teplotami vody 26 - 38°C, atd...)
  • Přibližně v 17 hodin se vydáme dále do místa našeho ubytování ve Ždiaru - penzion Kamzík. Zde povečeříme a poté se ubytujeme.

9. 9. 2005 (pátek)

  • V 8:00 hod. nás autobus odveze do Starého Smokovce, kde bude parkovat celý den. Odtud je možno zvolit jednu z pěti možností. Je třeba předem (stačí před odchodem na trasu) nahlásit vedoucímu zájezdu kdo jakou trasu zvolil. Nejmenší skupina by měla obsahovat alespoň pět osob a mít sebou alespoň jeden mobilní telefon a aktivovaným roamingem.
  • Pět variant:
    1. Trasa vede od horní stanice pozemní lanovky na Hrebienku k rozcestníku a dále po zelené značené stezce k Bilíkové chatě. Stále dolů z kopce po mnoha serpentinách k vodopádům. Od rozcestníku, který se nachází nad Prostředním vodopádem, po modré značené stezce nahoru na poľanu Kamzík. Nyní napravo po červené značené stezce pod Obrovský vodopád k rozcestníku před Zamkovského chatou (chatou kpt. Nálepku), 1462 m n.m..
      K chatě odbočuje zeleně značená stezka. Od rozcestí pokračujeme po červené stezce ještě 10 minut k Lomnické vyhliadce (1525 m n.m.).

      Sestup uskutečníme po stejné trase. Doba chůze je přibližně 2,5 hodiny.
    2. Z Hrebienku se vychází po červené značené stezce na severozápad ke křižovatce turistických tras na poľaně Kamzík. Pozor na padání skal! Dále po červené k rozcestí, 1462 m n.m.. Doleva (zelené značení) pod Zámkovského chatu a nahoru do Malé Studené doliny. Za třetí terasou stezka přechází pod vodopádem na západní stranu údolí v serpentinách prudce stoupá velkým kuželem ze sutě pod stěny Prostředního Hrotu. Za zúžením mezi balvany vychází stezka na poslední svah k Téryho chatě (2015 m n.m.).

      Sestup uskutečníme po stejné trase. Doba chůze je přibližně 5,5 hodiny.
    3. Z Hrebienku se vychází po červené značené stezce na severozápad ke křižovatce turistických tras na poľaně Kamzík. Pozor na padání skal! Od křižovatky po modré značené stezce do Velké studené doliny (po 1/2 hod. končí les). Asi za 20 min. přejdeme přes most na druhou stranu potoka a dále přes práh údolí do Brány nejužší části údolí . Znovu přes potok a strmějším úpatím se dostaneme asi za 20 min. do kotlinky k Vareškového plesa, západním směrem nahoru na Dlhé pleso a k Zbojnické chatě (1960 m n.m.).

      Návrat stejnou cestou. Doba chůze je přibližně 5 hodin.
    4. Od chaty můžeme ještě pokračovat po žlutě značené stezce k rozcestí. Dále doprava podél severozápadního břehu Sesterského plesa a po trávnatém terénu k Starolesniackému plesu. Po mírně strmém sestupu pod stěnami Javorového štítu k Sivým plesům (2011 m n.m.). Několika serpentinami nahoru na navrší a odtud jižním směrem po neznačené stezce až na vyhlídkový bod - vrchol Strelecké veže (2130 m n.m.).

      Návrat stejnou cestou. Doba chůze je přibližně 7 hodin.
    5. Postup jako v trase 2. na Téryho chatu a potom na severozápad po skalních plotnách žluté a zelené značení. Přes výtok Veľkého Spišského plesa a na jihovýchodní výběžek Malého Ľadového štítu do Dolinky pod Sedielkom k rozcestníku. Potom doleva (žluté značení) ke skalám na úpatí Široké věže - vpravo od žlabu Priečneho sedla (2352 m n.m.). Přes skály po řetězech do štěrbiny sedla. Na druhé straně čeká nepříjemný krátký sestup po svahu ze sutě. Pod jižní stěnou Široké věže se jde stezkou podél Sivých ples k Zbojnické chatě. Odtud po modře značené stezce přes Velkou Studenou dolinou. Od poľany Kamzík po červené značené stezce na Hrebienok.

      Tato trasa je náročná vysokohorská, ale turisticky zajímavá. Vede do nejkrásnějších dolin a centrální části Vysokých Tater. Přechod přes Priečne sedlo, stejně jako spojnice dvou významných dolin je jednosměrný a to z Malej Studenej doliny do Veľkej Studenej doliny, výstup a sestup ulehčují řetězy. Sutina bývá často pokryta letním sněhovým polem, je nutná zvýšená opatrnost. V hlavní sezóně je to frekventovaná trasa - možnost zdržení na řetězech.

      Doba chůze je přibližně 8,5 hodiny. Profil trasy naleznete zde.
  • Předpokládaný návrat dle posledních příchozích, tedy odjedeme ze Starého Smokovce přibližně v 18:00 hodin.

10. 9. 2005 (sobota)

  • V 8:00 hod. odjede autobus směr Tatranská Lomnica, kde bude parkovat celý den. Po cestě vyloží u Kežmarské Biele vody osoby které zde budou mít výchozí bod a naloží zde při návratu ty, kteří se zde vrátí. Opět je možno zvolit jednu ze čtyř možností. Opět je třeba předem (stačí před odchodem na trasu) nahlásit vedoucímu zájezdu kdo jakou trasu zvolil. Nejmenší skupina by měla obsahovat alespoň pět osob a mít sebou alespoň jeden mobilní telefon a aktivovaným roamingem.
  • Čtyři varianty:
    1. Od Kežmarské Biele vody po žluté dolinou Kežmarské Bidle vody kolem Šalviového prameňa, Dolinou zeleného plesa k chatě při Zelenom plese (Brnčálka), odtud po červené k Veľkému Bielemu plesu, odtud po modré Dolinou Kežmarském bidlem vody kolem Šalviového prameňa, kde u Kežmarskéj Bilej vody sejdeme po žluté k parkovišti.

      Doba chůze přibližně 6 hodin, převýšení 620m. Tato trasa se řadí mezi méně náročné.
    2. Od Kežmarské Biele vody po žluté dolinou Kežmarské Bidle vody kolem Šalviového prameňa, dále pak po modré k Veľkému Bielemu plesu, odtud dolů po zelené k chatě Plesnivec a pak dále po zelené do Tatranské Kotliny

      Doba chůze přibližně 6 hodin, převýšení 650m, náročnost je lehčí.
    3. Z Tatranská Lomnice lanovkou na Skalnaté Pleso odtud po červené přes sedlo pod Veľkou Svišťovkou k chatě pri Zelenom plese (Brnčálka). Odtud po žluté Dolinou Kežmarské Bidle vody na parkoviště.

      Túra je mírně namáhavá. Závěrečný úsek Tatranské magistrály s nejvyšším bodem Sedlom pod Svišťovkou (2023 m n.m.). Chodník pokračuje v blízkosti chaty pri Zelenom plese a končí u Veľkého Bieleho plesa (v místech, kde stála bývalá Kežmarská chata), dále pokračuje Dolinou Kežmarskej Bielej vody.

      Doba chůze je přibližně 6,5 hodiny. Profil trasy naleznete zde.
    4. Od Kežmarské Biele vody po žluté dolinou Kežmarské Bidle vody kolem Šalviového prameňa, Dolinou zeleného plesa k chatě při Zelenom plese (Brnčálka) a odtud dále po žluté na Jahňačí štít (2229 m n.m.). Stejnou cestou nazpět.

      Nenáročná turistiská trasa do doliny Zeleného plesa. Výstup na Jahňačí štít, nejvýchodnější vrchol Vysokých Tater, je náročnou vysokohorskou túrou. Vrchol poskytuje překrásný výhled na hřebeny Vysokých Tater a téměř celý hřeben Belianských Tater.

      Doba chůze přibližně 9,5 hodiny. Profil trasy naleznete zde.
  • Předpokládaný návrat dle posledních příchozích. Autobus bude přistaven v Kežmarské Biele vode přibližně do 18:00 hodin. Odkud odjede do Tatranské Kotliny, kde vyzvedne účastníky trasy s číslem 3. Poté již definitivně odjede do našeho penzionu.

11. 9. 2005 (neděle)

  • Nejpozději do 9:00 hod. předáme prostory ubytování a odjedeme směrem k domovu. Tento den završíme návštěvou města Strečno, kde je možno navštívit hrad Strečno, Starý hrad, památník Francouzským partyzánům a podniknout přepravu kompou (přívoz). Zde se také naobědváme a nejpozději v 15:00 hod. vyrazíme k Holešovu.
  • Předpokládaný návrat bude asi ve 18:00 hod.
Ubytování :
Stravování :
  • Snídaně a večeře v hotelu (v ceně zájezdu)
  • obědy z vlastních zdrojů, případně v místních restauracích
Doprava :
  • Autobus ČSAD
Cena zájezdu :
  • Člen oddílu turistiky - 1300,-- Kč

    (dítě od 3 do 11 let - 1150,-- Kč)
  • Ostatní - 1600,-- Kč

    (dítě od 3 do 11 let - 1450,-- Kč)
  • Děti do 3 let bez nároku na ubytování a stravu - 540,-- Kč
  • Storno poplatek je stanoven na 1050,- Kč
Přihlášky :
  • Termín podání závazné přihlášky s uhrazením poplatku

    je do 19. 8. 2005

    (zápis do seznamu až při předání peněz !!!)
  • Přihlášky u p. Koumara osobně nebo na tel. č. : 685 475 (573 324 475)
Poznámka :
  • Prostředí, ve kterém se budeme pohybovat, má vysokohorský charakter. Z tohoto důvodu je nutné, s ohledem na možnost úrazu a prudkých změn počasí, patřičně se vystrojit pevnou obuví, teplým nepromokavým oblečením atd. Každý by si měl svoji výstroj nést sám.
  • Volba odlišné túry bude možná pouze pro skupinu nejméně pěti lidí.
  • Večerní program podle obvyklého scénáře, neopomenout nezbytný materiál
  • V ceně zájezdu je zahrnuto ubytování, doprava a polopenze. Peníze na ostatní výlohy je třeba si zabezpečit.
  • cena vstupenky do Aquaparku Tatralandia činí 360,-- Sk na osobu

    (cena po odečtení skupinové slevy, plná cena činí 450,--Sk) Tato částka bude vybrána na místě od účastníků, kteří budou chtít aquapark navštívit.
  • ceník lanovek naleznete zde a podrobnější informace zde
  • doporučujeme tedy asi 1500, - Sk na osobu
Účast na vlastní nebezpečí

doporučujeme uzavření cestovního a úrazového
připojištění.

Výbor oddílu turistiky si vyhrazuje právo změn !

Případné další informace získáte u p. Koumara

osobně nebo na tel. č.: 685 475, resp. 573 324 475, mobil: 732 749 525
Kategorie:
 
 
by R & T